Thursday, February 24, 2011

Ferrari ve Red Bull 1000'i Geçti


Barcelona'daki testlerin tamamlanmasıyla birlikte takımlar yeni sezon öncesi geliştirmelerinde bir adımı daha geride bırakmış oldular.

Takımlar için elde edilen zaman turlarından çok pistte kalabilmek önemli... Pistte geçen süre hem lastikleri ve otomobili hem de sümulasyon testleri yapabilmek anlamına geliyor. Bunun sonucu olarak da geliştirmeler için elde edilen datalar üzerinden eksiklikler gideriliyor.

Hem Barcelona'da hem de toplamda en fazla pistte kalan takım Ferrari... Barcelona'da 4 günde atılan 435 tura Valencia ve Jerez'de atılan tur sayısını eklediğimizde elde ettiğimiz rakam 1178.

İtalyan takımın en yakın takipçisi son şampiyon Red Bull. Şimdiye dek testlerde 653 tur atan Red Bull Barcelona'da 349 tur pistte kaldı ve 1002 tur ile ikinci sırada.

Üçüncü Mercedes... Valencia ve Jerez'de toplam 533 tur atabilmişlerdi. Oysa yalnızca Barcelona'da 427 tur attılar ve toplam rakamı 960'a yükselttiler.

Dördüncü sırada ise sürpriz bir takım var: Sauber. Toplam tur sayısı 927. Barcelona'da 392 tur atan Sauber'in önceki testlerdeki toplam tur sayısı 535'ti.

McLaren, Valecia ve Jerez'de toplam 513 tur atabilmişti. Barcelona'daki testlerin ilk günlerinde de İngiliz takım sorunlarla boğuştu. Ancak son iki günde hızlı bir atılım yapan McLaren 4 günde 331 tur rakamına ulaştı ve toplamı 844'e çıkarttı.

Renault ise McLaren'den toplamda yalnızca 3 tur eksik attı ve şimdiye dek testler boyunca 841 tur pistte kaldı. Valencia ve Jerez'de 504 tur atılmıştı, Barcelona'da ise 337...

Bu takımları Williams takip ediyor. Toplam tur sayısı 833. Özellikle Barcelona'd atılan 351 tur bu sayıyı yükseltiyor. Jerez ve Valencia'da 482 tur atan takımın en iyi günleri ise deneyimli pilot Rubens Barrichello ise geçti. Pastor Maldonado da Brezilyalı takım arkadaşı kadar pistte kalabilseydi, Williams ilk üç içerisinde kendine yer bulabilirdi.

Bundan sonraki son testler, Bahreyn yerine Barcelona'da ve 8-11 Mart tarihlerinde yapılacak. Takımların Avustralya'daki açılış yarışına kadar önlerinde iki haftalık bir süre olacak.

Hatırlatmakta fayda var, yukarıdaki veriler yarışların akıbetini önceden tahmin etmemize yaramıyor ne yazık ki...

No comments:

Post a Comment